Tiina Suutari Näkökulmia

Kaikki blogit puheenaiheesta Pääministeri

Osakeyhtiöt hoitamaan hallituksen tehtäviä?

Juha Sipilän pääministerikauden touhuista tihkuu julkisuuteen aina vain ihmeellisempiä kummallisuuksia. Pääministerin kansliasta toiminut yhtiö ohjaamassa muita yhtiöitä tuntuu äkkiä ajatellen suorastaan absurdilta. Sellaista tämä väistyvä pääministeri näyttää uutisten mukaan kaavailleen ihan tosissaan. Mutta se pahuksen perustuslaki torppasi sitten tämänkin mielikuvituksen tuottaman ajatuksen toteutuksen. Perustuslakimme oli se "Lankinen" joka esti Sipilän hallituksen maalinteon monta kertaa.

Ansaitsemme koko kauden kestävän pääministerin

Sipilä oli itse itseään käskien heittänyt pyyhkeensä kehään, ja keskustelimme taannoin ystävieni kanssa tuopin ääressä tulevista vaaleista ja pääministereistä. Pähkäilimme, kuka oli viimeisin koko kauden kestänyt pääministeri – ne kun tuntuvat kuluvan loppuun ennen aikojaan. Eihän se voi olla Lipponen, eihän?

 

Pääministerin maailma

Valinnanvapautta huhtikuussa käytävissä vaaleissa riittää. Tulossa on pääministerivaalit. Millaisen pääministerin sinä haluat tulevissa vaaleissa? Eduskuntavaalit on suuri poliittinen suuntavaali. Ehdokkaana on eliittiä, kapitalisteja, konservatiiveja, liberaaleja, populisteja, porvareita, duunareita… Vaaleissa samalla päätät: Haluatko pääministerin joka on keskeisesti rauhan- ja turvallisuudentyön asialla? Haluatko pääministerin joka haluaa olla arvojohtaja?

Sisäministeri torppaa turvapaikanhakijoiden pikakäännyttämisen

 

Lupasin tammikuussa tehdä kirjallisen kysymyksen hallitukselle siitä, olisiko Suomella ollut/olisiko edelleen oikeus käännyttää turvallisesta maasta (mm. Ruotsista) Suomeen pyrkineet/pyrkivät turvapaikan hakijat rajalta takaisin.

 

Sain vastauksen kysymyksiini. Alla on sisäministeri Kaj Mykkäsen, kok, vastaus.

 

Soten hautajaispuhe

Jokaisella kansalla on omat kuolemaan ja vainajan hautaamiseen liittyvät tapansa. Suomalaisissa hautajaisissa perinteeseen kuuluu, ettei vainajasta puhuta pahaa. Niinpä hautajaispuheissa suvun itsepäisimmästä ja muutoinkin änkyrästä äijästä tulee kuolemansa jälkeen vankkumaton periaatteen mies ja sukulaisten asioihin sotkeutuvasta hössöttäjästä perheensä kokoava voima - joitain esimerkkejä mainitakseni.

Pääministerin menettely perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi?

 

Pääministeri Juha Sipilä pyysi perjantaina hallituksensa eroa tasavallan presidentiltä, joka myös eron myönsi. Samalla presidentti pyysi pääministeriä ministereineen jatkamaan toimiusministeristönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Tämä tapahtui viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja.

 

Hallitus on kaatunut, kauan eläköön hallitus!

Yli kymmenen vuotta ollaan tahittu Sote-uudistuksen kanssa, eikä vieläkään olla lähellä, vain pari sataa miljoonaa köyhempiä. Kaikki hallituskokoonpanot ovat yrittäneet ajaa tätä Sisyfoksen työtä eteenpäin. Aina kaatuu viimeisillä metreillä ja kaikki tarvii aloittaa taas uudelleen. Miltei jokainen puolue on upottanut kätensä, hartioita myöten saveen ja saanut aikaan mittaamattoman vähän. Joten kenenkään ei kannata ilman itsetutkiskelua kritisoida tämänkertaista historiallista epäonnistumista.

Demokratian paras

Pääministeri on demokratian paras.  Vaalikauden jakson mittainen paremmuus ei aina säily, vaan seuraavan vaalikauden voi johtaa taas demokratian sen hetkinen paras. Yleisöäänestyksen takuu ei anna takuuta kuin vaalipäivän iltaan. Sen jälkeen parhaan on pärjättävä omillaan, äänestäjiä ei juurikaan kiinnosta tukea valittujaan. Arvostelijoita sen sijaan sitten kyllä riittää.

Demokratia on siitä kumma otus, että se ei ole koskaan väärässä, mutta demokratian valitsema paras voi sitä olla, ja jos on se kyllä kuuluu ja näkyy opposition huulilla.

Vakava varoitus pääministerille ja vihervasemmistolle! Älkää menkö metsään!

 

Äärettömän huolestuneena olen seurannut viime päivien riitelyä ja jopa valehtelemisesta syyttelyä metsien hakkuumääristä valtakunnan huipputasolla. Jäitä hattuun Juha ja Ville ja muut "höyrypäät"!

 

Ilmastonmuutosta on syytä hillitä, mutta sen on tapahduttava viileän harkitusti.  Emme me suomalaiset pysty pelastamaan maapalloa, vaikka itsemme tuhoaisimme. Tämä on fakta, jonka tulee asettaa rajat käytettäville keinoille.

 

Pääministerin siniset hetket

Hellurei ja hellät tunteet, mitä nyt välillä vähän kiehahtaa. Pääministeri Juha Sipilä pillastui ja pisti Sinisten valtiosihteerin Samuli Virtasen kokousboikottiin, jostakin syystä. Syy saattaa olla muukin kuin julkisuudessa kerrottu epäily vuodosta. Tosin selitys on siinä mielessä looginen, että henkilö joka piiloutuu auton tavaratilaan, jotta kukaan ei näkisi hänen käyneen tiettyyn aikaan tietyssä paikassa vaikuttaa pelimieheltä joka on valmis käyttämään monenlaisia keinoja asiansa edistämiseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä