*

Tiina Suutari Näkökulmia

Kaikki blogit puheenaiheesta Elintarviketurvallisuus

K-ryhmä johtaa kuluttajia tietoisesti harhaan

Viime syyskuussa Kesko joutui myrskyyn ns. Meetvurstigatessa. Pirkan "kotimainen meetvursti" -nimellä kulkeva tuote kun paljastui ulkomaisesta lihasta tuotetuksi. Tässä tapauksessa Kesko korjasi virheensä ja ilmoitti, että myös lihan alkuperään tulee muutos ja se on jatkossa kotimaista. Hieno homma.

EFSA ja elintarviketurvallisuus, moka?

Johdanto

Sattumalta päädyin lueskelemaan Eviran nettisivulta usein kysyttyjä kysymyksiä, joiden kautta päädyin European Food Safety Authorityn (EFSA) nettisivulle lukemaan Bisfenoli-A:n turvallisuudesta. En ole perehtynyt mihinkään aiheeseen liittyvistä osa-alueista riittävästi, jotta voisin luotettavasti ottaa aiheeseen kantaa, taikka muutakaan tarvittavaa asiantuntemusta. Varmaankin kannattaa suhtautua kirjoitukseen sopivan skeptisesti.

Maamme ruoan tuotannon tukeminen tarvitsee monialaisia osaajia ja tukijoita

Kaksi kolmasosaa suomalaiskuluttajista haluaa syödä kotimaista ruokaa ja myös tarkistaa ruuan alkuperän. Miksi näin?  Koska suomalainen ruoka on puhdasta, terveellistä ja lähellä tuotettua. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen ruuan puhtaus ja turvallisuus ovat korkealla tasolla. Suomessa ruuan puhtaus onkin tietoinen valinta ja kuluttajien luottamus on keskeinen osa elintarviketurvallisuutta. Suomalainen elintarviketeollisuus onkin luonut erilaisia jäljitettävyysjärjestelmiä ja tarjoaa kuluttajille tietoa tuotteistaan.

Hyönteiset uusi EU-superfood!

Euroopan unioni tukee kolmella miljoonalla (1) „Proteinsect“ – ohjelmaa (2), jolla pyritään saamaan hyönteisproteiinit unionin kansalaisten ruokalistalle. Ensimmäinen EU-maa on jo luonut lainsäädännön, hygieeniasäännöt useita perustettuja hyöteisfarmeja varten.

Lähiruokatragedia

Tämän blogitekstin on tuottanut haamuuni yhteydessä oleva meedio, sillä minua ei ole olemassa. Tai oikeastaan edes haamuani ei ole olemassa, sillä eihän minulla ole esi-isiäkään. Joku tuolla kumpujen yön aikakaudella nimittäin erehtyi syömään pihannurkissa tuotettua ruokaa, jossa ei ollut terveysviranomaisten hyväksymismerkintää, eikä yhtään sukupolvea sen koommin päässyt syntymään. Olematon haamuni on kuullut, että esimerkiksi Savo on myös kutakuinkin tyhjä: ei ole juuri sukuhaaroja, joissa ei olisi langettu kaskinauriin ja kalakukon pauloihin.

Kasvihuoneilmiö, uhka vai mahdollisuus?

Joillakin tahoilla kasvihuoneilmiötä pidetään todellisena uhkana. Esim CIA pitää sitä USA pahimpana uhkana. Toinen taho, ns ilmastoskeptikot joiden uskomusjärjestelmä lähtee Reganin aikoinaan luomasta väitteestä, asia ei ole 100% varma joten odotamme todisteita, taas kieltää tieteelliset faktat. Tämä saudien ja monien hiiliyhtiöiden jakama väittämä leviää voimakkaasti suuren rahan tukemana ja on saanut monet äärimuslimit taakseen. Saudien motiivi on tietysti selvä. Mikäli ryhdytään toimiin energian kulutuksen hillitsemiseksi, öljyn menekki laskee.

Ulkovapaanluomuonnellisenvirikekananmunia.

- Minä ostan aina vapaan kanan munia!

- Minä ostan aina luomumunia!

- Hyvä, että niistä häkkikanoista päästiin! Nykyään on sentään virikkeelliset pienryhmäkanalat!

 

Okei. Mitä jos sanon, että tuotan ulkokanan munia? Monelle voi olla tutumpi termi "free range". Kuinka moni oikeasti tietää, minkälaisisissa olosuhteissa ja minkälaisella rehulla kananmunat on tuotettu? Kananmunissa on leima, josta sen voi päätellä. Leima on muotoa nFIxxxxx jossa:

n=tuotantomuoto

FI= tuotantomaa Suomi

xxxxx= yksilöllinen tuottajanumero

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä