Tiina Suutari Näkökulmia

Oulun yhdyskuntalautakunta, syksyn ihmettelyjä peruutuspeilissä

Tupsahdin mukaan syyslukukauden alkaessa yhdyskuntalautakuntaan. Liikkuvaan junaan hyppääminen on aina mielenkiintoista ja tässä tapauksessa sen on tehnyt mielenkiintoiseksi kommentit: näin on sovittu ja tämä on ollut käytäntö uuden Oulun alusta saakka. No mikäänhän ei kehity, jos ei uskalla kysellä ja kyseenalaistaa. Niinpä nyt se on ollut minun tehtäväni - uutena jäsenenä.

 

Olen ollut mukana useissa työryhmissä, jaostoissa ja lautakunnissakin. Mutta kyllä tämä lautakunta on monessakin mielessä, kuten puheenjohtajansa totesi superlautakunta. Super tietysti asioidensa, mutta myös yhteistyökykyisyytensä ja halukkuutensa vuoksi. Ja siitäkin huolimatta tai juuri siksi siellä kuullaan erilaiset jäsenten kannat ja kuitenkin, pääosin päätökset tehdään yksimielisyydessä. Asioita on yhteistuumin palautettu valmisteluun, jätetty vielä mietintään, päätöksiä muutettu ja eniten tietysti yksimielisesti hyväksytty viranomaisen esityksen mukaisesti.

 

Mutta - nyt tulee siis se iso mutta eli asioita, joista olen muita jäseniä ja virkamiehiä haastanut, joita olen halunnut ottaa vielä keskusteluun... Heti ensimmäisessä kokouksessa jäin ihmettelemään tätä tuulivoima-asiaa. Jokainen minut tunteva tietää, että kannatan vaihtoehtoisia energialähteitä. Sitä kuitenkaan en voi ymmärtää, miksi nämä myllyt aina tuodaan jonkun takapihalle. Oulussa ei ole linjausta, kuten useissa kaupungeissa on, että tuulivoimaa ei saa rakentaa esim. alle 2 kilometrin läheisyyteen asutuksesta. Itse asiassa jäinkin asioiden tärkeysjärjestystä pohtimaan, kun Business Oulu kävi lautakunnassa kertomassa päätehtäviään, joissa on yhtymäkohtia lautakuntaan. Tässä listassa portfolion kärkikohteissa oli tuulivoiman houkutteleminen alueelle. Perusteena tässä olivat työllisyysvaikutukset, vaikka enitenhän tämä työllistänee puolalaisia komennusmiehiä, joita Oulun pohjoisosissa vilisee. Olisin niin toivonut yhteistyön liittyvän alueemme yritysten kehittymiseen ja alueemme työvoiman työllistämiseen. Tuleva keskustelu siis liene paikallaan.

 

Kaikkein suurinta ihmetystä lautakunnassa on kuitenkin herättänyt koko tämä kaavoitus; rakentamisen ja yhdyskuntamme rakenteen kehittämisen kokonaisuus. Nimittäin Oulussa on tehty pitkäjänteistä työtä, jotta aivan uusia asuinalueita on saatu perustettua. On todella hienoa, että meillä on rakenteilla uusia esim. energiatehokkuudeltaan mielenkiintoisia kohteita, mutta mielestäni ennen asumisen ohjausta uusille alueille tulee alkaa pohtimaan näiden neitseellisten alueiden palvelurakennetta ja toimivuutta. Pysyykö muun yhdyskuntarakenteen luominen asuinalueiden luomisessa perässä? Ritaharjun ja muutamien muiden alueiden ongelmat esimerkiksi koulujen ja päivähoidon osalta ovat tiedossa, asiat tulee näiden osalta saattaa kokonaisuutena kuntoon. Nostinkin lautakunnassa keskusteluun täydennysrakentamisen tärkeyden ja sain nyt vakuutuksen viranomaisilta, että jatkossa taloja rakennettaisiin entistä enemmän täydennysrakentaen. Näen, että yhdyskuntaa on kehitettävä kokonaisuutena maksajien eli asukkaidensa tarpeiden pohjalta ja siksi asuinrakentamisessa tulee huomioida mahdollisuudet palveluiden järjestämiseen. Käytännössä rakentamisen tulee tapahtua lähellä olemassa olevaa kaupungin omistamaa kiinteistömassaa. Ja sanotaan mitä sanotaan, mutta jos kaava ei vastaa todellisuutta, ei se saa ohjata rakentamista elävän elämän tarpeiden vastaisesti. Tällä tarkoitan linjaa, jonka perusteella rakennuslupia ei anneta, kun ei ole annettu aiemminkaan haja-asutusalueille, joissa kaavamerkintä on vastoin alueen todellista käyttöä esim. maatalousmaa.

 

Vuoden viimeisessä kokouksessa todettiin, että tämä lautakunta on asiantuntijalautakunta ja siihen rooliin olen osaltani paneutunut. On ollut hienoa huomata, että asiantuntemuksella on merkitystä. Olen pyrkinyt kuulemaan ja perehtymään kaikkiin esitettyihin näkökulmiin. Joskus olen päässyt kohteisiin jopa paikan päälle. Koen, että olen voinut antaa työpanokseni ja vaikuttaa yhdyskuntalautakunnan päätöksiin oman osaamiseni ja arvojeni kautta. Sellainen on hyvä lautakunta ja kokouksilla on todella merkitystä.

 

Sen vain huomaan, kun tässä samalla selaan kokousasioita, että niin monesta asiasta voisi tässäkin kommentoida. Mutta ehkä peruutuspeilistä ei kannata yksityiskohtia tarkastella - sen sijaan sekä sinä, että minä voisimme aktiivisemmin olla ajassa nykyaikaisten mahdollisuuksien mukaisesti. Taidanpa yrittää seuraavalla eli kevätlukukaudella aktivoitua tuolla lyhytblogiosastolla eli twitterissä. Seuraapa tiliäni suutaritiina (näet sen myös nettisivujen tiinasuutari.fi kautta) ja voithan esimerkiksi juuri sinne asiasi minulle eteenpäin saatettavaksi toimittaa. Pistä vaikka kommenttisi, että tiedän sinun olevan asioista kiinnostunut tai jos vaikka haluat kauttani osallistua yhdyskuntalautakunnan työskentelyyn. Siinäpä kenties se kanava?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat