Tiina Suutari Näkökulmia

Hyvää Naistenpäivää!

Mitä on olla ja elää naisena nykypäivän yhteiskunnassa? Mitä on olla äiti, puoliso, ystävä, työntekijä, vaikuttaja, esimies? Vielä sata vuotta sitten naisen paikka oli ehdottomasti kotona. Piti huolehtia omasta elinpiiristä: kodista, perheestä ja eläimistä. Työtä riitti. Elämä oli kovaa ja monesti naisen oli pantava itsensä äärirajoille jaksamisensa suhteen. Mutta suomalainen nainen on ollut sisukas ja päättäväinen. Sitä hän on edelleenkin, vaikka ajat ovat muuttuneet ja naisen asema monin tavoin siinä mukana.

Nainen – äiti kantaa perimässään ominaisuudet, jotka takaavat mahdollisimman hyvän huolenpidon jälkeläisistä. Siksi huolia ja murheita vastaan ei kannata taistella. Ne on käännettävä voimavaraksi, jonka avulla äiti voi kokea olevansa tärkeä ja ainutlaatuinen. Nykynainen on huolissaan yhteiskunnan tilasta, tulevaisuudesta. Hän haluaa lapsilleen, ystävilleen, tuttavilleen, edustamilleen tahoille hyvän, turvallisen ja puhtaan ympäristön sekä liiasta taakasta vapaan elämän. Siksi nainen haluaa tulla myös kuulluksi ja ymmärretyksi.

Nainen on muutakin kuin äiti. Kaikki naiset eivät voi olla äitejä. Kaikki eivät haluakaan olla äitejä. Jollekin tärkein asia elämässä ystävien ja perheen ohella on työ tai vaikka yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Erilaiset toimet tai niiden yhdistelmät ovat suotavia. Naisen – ihmisen vapaus valita ja sanoa on tärkeää. Ei ole pakkoa, niin kuin silloin sata vuotta sitten, kun valinnan mahdollisuuksia oli paljon vähemmän. Nyky-yhteiskunnassa elämässä on monta risteystä, joista voi valita oman elämänsä tien. Lisäksi aina voi palata.

Tämän päivän nainen seisoo sanojensa takana. Hän osaa, tekee ja haluaa monenlaisia asioita. Sellainen nainen haluan olla ja sellaista esikuvaa näyttää. Olen nainen, äiti, ystävä, esimies ja yhteiskunnallinen vaikuttaja – haluan viedä näitä asioista eteenpäin ja kiinnittää muidenkin ihmisten huomiota välittämiseen ja sen merkityksellisyyteen.

Vuoden jokainen päivä olkoon tasa-arvon päivä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat